Deze planeet: houdbaar tot..?

By 25 mei 2018Uncategorized

Op verpakkingen van levensmiddelen staan vaak talloze communicatieboodschappen. Een spetterende naam en merk, informatie voor de koper over de ingrediënten en eventueel de bereidingswijze.

Maar een van de belangrijkste boodschappen staat er niet in felgekleurde vormen op. Deze is te vinden in de kleine lettertjes: de houdbaarheidsdatum. En deze boodschap is niet zonder gevolg: er wordt ongelooflijk veel voedsel weggegooid vanwege deze datum op de verpakking.

Niet meteen bedorven

De plicht om de houdbaarheidsdatum te vermelden is wettelijk vastgelegd. Bij consumenten zijn de verschillende types niet altijd bekend:

  • Te gebruiken tot. Na deze datum is de veiligheid van het product niet meer gewaarborgd. Dit gaat om producten met beperkte houdbaarheid, zoals vlees en groenten.
  • Ten minste houdbaar tot (THT-datum). Deze datum geeft een indicatie van de bewaartijd. Dit geldt voor producten die niet of minder snel bederven.

(Bron: Wikipedia)

Bij de THT-datum geeft de fabrikant de garantie dat het product tot die datum nog een kwaliteit heeft. Daarna is de fabrikant niet meer verantwoordelijk. Maar het product is niet meteen bedorven.

Beoordeling

Toch zien veel mensen dit wel zo. Velen van ons beoordelen het product zelf niet meer, maar kijken puur naar de magische datum op de verpakking: kan ik het nog eten? Als de datum verstreken is, gaat het product zonder pardon de prullenbak in. Ook in de supermarkt kiezen de klanten producten met de langste houdbaarheid. Het pak melk dat nog maar tot overmorgen goed is, blijft eenzaam achter en belandt in de afvalcontainer. Zo gaan miljoenen kilo’s goed voedsel verloren.

Als op deze producten zou staan dat om een ‘lang houdbaar’ product gaat, zou de verspilling met 31 procent afnemen.

Afname

Om precies te zijn, uit onderzoek blijkt dat consumenten gemiddeld 47 kilo voedsel per persoon per jaar weggooien. Ditzelfde onderzoek, uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research, toont aan dat het weglaten van de THT-datum op verpakkingen van lang houdbare producten, ervoor zou zorgen dat 12 procent minder voedsel weggegooid wordt. Als op deze producten zou staan dat om een ‘lang houdbaar’ product gaat, zou de verspilling zelfs met 31 procent afnemen.

Als rentmeesters hebben we de opdracht om goed met onze aarde en onze medemens om te gaan. Het voorkomen van voedselverspilling zou al een goede start zijn. En dat begint bij communicatie: de THT-datum.